‘Stoppen? Voorlopig ga ik door. Samen met inzicht

Hij heeft de pensioengerechtigde leeftijd ruimschoots bereikt, maar aan stoppen met werken moet hij niet denken. ‘Pensioen? Wat is dat?’ Rasechte ondernemer in hart en nieren – Jim Bary – vertelt over het ondernemerschap én zijn reeds jarenlange samenwerking met Inzicht.

Jim Bary is 72 jaar, werkt zeven dagen per week, noemt zichzelf een echte workaholic en staat nog volop in het leven. ‘Ik heb momenteel meerdere bedrijven, waaronder een exportbedrijf in voedingsgrondstoffen ofwel halffabricaten. Daarnaast run ik 140 websites waaronder cubaplaza.nl, waarbij – afhankelijk van de afspraken – elke click en/of conversie me geld oplevert. Dat kan een kleine commissie per keer zijn, maar – bijvoorbeeld bij een vakantieboeking voor een heel gezin of familie – ook echt mooie bedragen opleveren.’

Nooit stoppen
Over stoppen met werken, of het (op een later moment) overdragen van zijn ondernemingen, wil hij liever niet praten. ‘Ondernemen zit in mijn bloed. Ik kan en wil niet anders. Ik stop – cru gezegd – pas als de kist komt.’ Jim vervolgt: ‘Mijn accountant Romke van der Veen brengt het weleens ter sprake, maar ik wil er nog niet over nadenken. Voorlopig gaat het prima zo en als ik er niet meer ben, dan regelt het zich vanzelf wel. Vooralsnog blijf ik doorgaan.’

Kansen en risico’s
Jim is gepokt en gemazeld als het gaat om ondernemen: ‘Ik kan er niks aan doen, ik ruik het gewoon als ergens handel in zit. Als kleine jongen al. En als ik een kans zie, dan ga ik ervoor. Helemaal. Daardoor heb ik naast grote successen, ook wel leren incasseren – en flink ook. Zo heb ik ooit onder een private label melkpoeder op de markt gebracht, die ik na veel pijn en moeite – destijds nog middels het aanschrijven van ambassades en het communiceren via telefoon en telex – kon wegzetten in Taiwan, Pakistan en Soedan. En toen klapte de kerncentrale in Tsjernobyl… Alle handel lag ineens stil, orders werden geannuleerd en de order die al onderweg was werd nooit betaald. Mijn volledige startkapitaal zat erin.’

In het bloed
Maar opgeven staat niet in Jims woordenboek: ‘Nooit. Ik sloot me op in mijn zolderkamer en heb net zolang doorgezet, gewerkt en gezocht naar een nieuwe leverancier tot ik weer wat op poten had staan. Tot overmaat van ramp ging die melkpoederfabrikant in Frankrijk onverwacht failliet. Maar door de inmiddels opgebouwde kennis en expertise op dat gebied – en mijn inmiddels uitgebreide netwerk – had ik de boel gauw weer op orde. En met succes.’

Internationaal ondernemen 
‘Op verzoek en na de nodige research en ontwikkeling stuurde ik een eerste lading, uniek samengestelde, melkpoeder naar een ngo à la Amnesty International in Afrika. Zij waren actief in een opvangkamp in Somalië, waar op dat moment sprake was van een grote hongersnood. Tijdens zijn bezoek ter plaatse, ontdekte minister Jan Pronk het heilzame product. Hij hoorde en zag met eigen ogen hoe honderden, sterk ondervoede mensen opknapten, met als gevolg dat er al snel tonnen van mijn poeder in grote Antonovs die kant op gingen. Echt geweldig. Ruim 60% van de ondervoede mensen knapten in no time op, dankzij mijn product! Daarna heb ik zakelijk gezien meer hoogtepunten mogen ervaren, maar ook wederom stevige dieptepunten – zoals een faillissement door een zware aardbeving bij mijn fabriek in Turkije – wat me jaren heeft gekost om daar weer bovenop te komen.’

De juiste stap 
Over zijn keuze voor Inzicht is hij net zo onomwonden: ‘Ik zat voorheen bij een van de Big Four. Toen de zaken wat minder gingen, kon ik de hoge rekeningen van dat accountantskantoor niet meer betalen. Romke had het bedrijf van mijn moeder al onder zijn hoede, tot grote tevredenheid. Dus toen ben ik ook overgestapt. Daar heb ik tot op de dag van vandaag – ruim dertien jaar later – nooit spijt van gehad.’

Vooruitziende blik 
‘Als ik het vergelijk met het vorige kantoor: bij Inzicht denken ze écht met je mee. Kijken ze verder, vooruit. Yvonne doet de boekhouding en Romke voorziet me gevraagd en ongevraagd van advies. Het is buitengewoon prettig samenwerken. Ze doen alles, zorgen ervoor dat ik zo fiscaal aantrekkelijk mogelijk kan ondernemen – en dat scheelt enorm. Ook een fijne bijkomstigheid: niet alles gaat uurtje-factuurtje, zoals elders vaak wel. Als ik een vraag heb, bel ik gewoon en dan word je persoonlijk en vrijwel meteen geholpen.’

Vertrouwd gevoel 
‘Ik laat altijd alles aan hen over, vertrouw voor de volle 100% op hun advies. Zo kan ik me volledig focussen om mijn core business. Yes, voorlopig heb ik nog genoeg plannen en kan ik nog wel even door. Mede dankzij het partnership met Inzicht zonder enige stress.’

Meer weten over Jim & zijn bedrijf?

*Bij dit klantverhaal is om privacy-redenen gebruik gemaakt van stockfoto’s.