‘Je hebt er geen omkijken meer naar.’
Toen hij op 15-jarige leeftijd in aanraking kwam met het slagersvak, was er geen ontkomen meer aan. Michel van Elten ontdekte zijn passie. En dat is het nu – bijna 30 jaar later – nog steeds. Eén verschil: hij staat sinds 2007 zelf aan het roer. Van zijn eigen onderneming: Slagerij Van Elten in Ermelo.
Michel vertelt: ‘Het voelt echt als een uit de hand gelopen hobby, waar veel uren in zijn gaan zitten. En nog steeds ga ik met plezier naar het werk. Het slagersvak is echt aan mij besteed.’
(H)eerlijke vleesproducten
‘Als ambachtelijke slager vertaal ik ouderwets, puur vakmanschap naar verschillende huisspecialiteiten. Denk aan in huis, op ambachtelijke wijze bereide vleeswaren en prachtige worstsoorten uit onze worstmakerij. Ook voor de exclusievere vleesspecialiteiten – zoals wagyu beef en dry aged rundvlees – kun je bij ons terecht. En die kwaliteit, onze passie, het vakwerk… Dat proef je, echt.’
Van kleine zelfstandige tot volwaardig bedrijf
‘Waar ik ooit startte met een tweetal werknemers, hebben we momenteel acht medewerkers in dienst. Er was destijds ruimte voor groei in de vorm van een tweede vestiging in Harderwijk, maar daar ben ik toch mee gestopt. Je hebt dan minder zicht op de kwaliteit en service die je levert, doordat je afhankelijker bent van je personeel – en dat voelde niet goed. Er zijn voor wat betreft de slagerij zeker nog plannen om verder te groeien, maar dat is dan meer in financiële en esthetische zin. Dus met dezelfde middelen en inzet nog meer uit je bedrijf halen, en wie weet komt het pand met bijbehorende woning ooit ook nog eens in ons bezit. Dan kunnen we de zaak verbouwen en nóg meer aan laten sluiten bij wie we zijn. Wat we uit willen stralen. Een toegankelijke, uitstekende ambachtelijke slager met (h)eerlijke producten. Voor iedereen.’
Mooie samenwerking
‘Al vanaf de start van mijn onderneming – nu dertien jaar geleden – is Romke mijn accountant. En eerlijk? Ik zou niet anders willen. Al meteen was er een klik. Normale mensen, normale taal en niet meteen ‘uurtje-factuurtje’ als je belt. Ook de samenwerking met Mark en Yvonne verloopt buitengewoon prettig, je wordt altijd binnen een dag geholpen.’
Onderscheidend vermogen
‘Ik heb zelf geen ervaring met andere accountants- en/of belastingadvieskantoren, maar als ik weleens verhalen van andere ondernemers hoor… Daar herken ik ze totaal niet in. De benadering is superpersoonlijk, geen ‘ge-meneer’, niets van dat alles. De administratie doe ik zelf, de rest doen zij. Ook geven ze regelmatig nuttige tips waar je zelf niet zo snel aan denkt. En dat is fijn. Zo zit je er als ondernemer altijd bovenop, zonder dat je daarvoor zelf per se de kennis of kunde voor in huis moet hebben. En je weet dat áls er wat is, er iemand op tijd aan de bel trekt. Dat geeft rust.’
Groeistrategie
Waarin zou je nog willen groeien? ‘Ik wil nog meer op cijfers sturen. We draaien goed, zitten lekker in ons vel maar ik vind het altijd wel een mooie uitdaging om toch weer te kijken hoe je nóg meer kunt draaien dan het jaar daarvoor. Dit jaar is de omzet, door de coronacrisis, al 20% boven verwachting. Dat is natuurlijk waanzinnig, het is echt gekkenhuis momenteel. Maar zou die verkoopstijging er niet zijn, dan is er altijd wel een manier – bijvoorbeeld door de inzet van social media – om toch meer omzet te genereren. Dat is juist de kunst en het mooie van ondernemen.’